VIDEO: Jak vybudovat školku, kde se všichni cítí dobře?

VIDEO: Jak vybudovat školku, kde se všichni cítí dobře?

24.02.2022
Adéla Pospíchalová
Učitel/učitelka
Ředitel/ředitelka
Zřizovatelé škol
Být v dnešní době ředitelkou mateřské školy není nic snadného. Své o tom ví i ředitelka líbeznické MŠ Martina Podlipná. Jak reagovat na rostoucí poptávku po místech v MŠ? Jak lépe komunikovat s rodiči a co může školka udělat s přibývajícím počtem dětí se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP) a odlišným mateřským jazykem (OMJ)? Více zjistíte ve videorozhovoru s ředitelkou líbeznické MŠ Mgr. Bc. Martinou Podlipnou.


Kurzy pedagogické diagnostiky

Všechny asistentky pedagoga i učitelky v líbeznické MŠ absolvovaly kurz pedagogické diagnostiky. Co přesně to znamená v praxi? Podle Martiny Podlipné se nejedná o žádnou převratnou novinku. Vždy záleží na konkrétní MŠ, jaká si pro práci s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami nastaví kritéria. Platí to i pro dokumenty a materiály, s nimiž budou pracovat. V Líbeznicích mj. pracují s Klokánkovým kufrem. U dětí, které nemají žádné obtíže, se osvědčilo provádět diagnostiku dvakrát do roka. Tak je možné posoudit, zda se dítě dostatečně rozvíjí. U dětí, které jsou nějakým způsobem oslabeny, je potřeba řešit jejich stav s rodiči, případně s poradnou.

Speciální kategorií jsou děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ). K nim je třeba přistupovat vždy individuálně, hlavně pokud jde o komunikaci s rodiči. I u používaných materiálů je třeba brát vždy v potaz možnou jazykovou bariéru na straně rodiny.

Školení pedagogické diagnostiky není přínosem pouze pro učitelky v MŠ, ale samozřejmě i pro asistentky pedagoga. Asistentky díky těmto kurzům vědí, k čemu přesně pedagogická diagnostika slouží, jak se provádí, jakým způsobem dětem pomáhá. Znalost pedagogické diagnostiky navíc podporuje spolupráci s učitelkou.

Vzhledem k tomu, jak narůstá počet dětí se speciálními vzdělávacími potřebami v MŠ, je žádoucí, aby v zařízení působil alespoň jeden pedagog, který vystudoval speciální pedagogiku. Není nezbytně nutné, aby to byl/a přímo ředitel/ka, vždy je však výhodou, aby se školkou spolupracoval alespoň jeden pedagog s touto specializací, klidně i externí. Konkrétní případy a nastalé situace lze díky tomu včas konzultovat i řešit v rámci kontextu.


Podpora od zřizovatele

Martina Podlipná působí ve funkci ředitelky líbeznické MŠ již 12 let. Začínali jako malá předměstská školka se dvěma třídami a 42 dětmi. Následkem masivní výstavby v okolí bylo nutné zásadním způsobem reagovat na poptávku a navýšit kapacitu školky. V současnosti pojme zdejší školka 128 dětí v pěti třídách. Díky výborné spolupráci se zřizovatelem nebyla problémem ani materiální podpora nutná k rozšíření kapacity, ani další vybavení, jež se stalo nutností vzhledem k čím dál většímu počtu dětí se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP).

Internátní provoz

Líbeznická MŠ se dostala do hledáčku médií díky smělým plánům, jak služby školky ještě zlepšit a vyjít vstříc některým rodičům – konkrétně zavedením „internátního“ provozu. Martina Podlipná tuto myšlenku nosila v hlavě delší dobu, mj. v reakci na časté žádosti ze strany rodičů o prodloužení provozu (rodiče pracovali na směny, nestíhali děti vyzvedávat do standardních 17 hodin, pocházejí z odlehlých koutů republiky a nemají v Praze dostatečné zázemí, tedy jim například nemá kdo děti večer pohlídat apod). V plánu byl dvojí model: prodloužit provoz o večeři a pobyt až do 19 hodin, pro zájemce pak umožnit i přespání přes noc. Počítalo se s kapacitou 25 dětí. Tato novinka samozřejmě vyžadovala podporu ze strany zřizovatele, neboť kvůli požadavkům hygieny bylo potřeba udělat příslušné úpravy, dokoupit další vybavení apod. 

Na základě dotazníkového šetření se přihlásilo 27 zájemců. Bohužel těsně před spuštěním provozu veškeré plány zhatila pandemie covidu-19, v letošním roce se situace zopakovala (rodiče se bojí, karanténní opatření to neumožňují atd.). Martina Podlipná však tento svůj sen nevzdává a doufá, že až to epidemická situace umožní, bude možné internátní provoz konečně spustit.

Zapojení rodičů do chodu školy - role třídního důvěrníka

Rodiče mají samozřejmě možnost se po domluvě s třídní učitelkou podívat do každodenního chodu školky, to je ostatně zakotveno i ve školním vzdělávacím programu a školním řádu. Rodiče však tuto možnost příliš nevyužívají. Aby lépe fungovala komunikace mezi rodiči a vedením MŠ, zavedli ve zdejší školce funkci třídního důvěrníka. Toto nastavení se po všech stránkách osvědčilo. Ze strany rodičů přicházejí četné a mnohdy cenné podněty, které důvěrník předává vedení anonymně, čímž se eliminuje případný ostych ze strany rodičů. Ukázalo se také, že v konkrétních případech mohou takové podněty vést ke zlepšení ve věcech, jichž si zaměstnanci školky nemusí být vědomi.

Školka také pravidelně rodiče oslovuje prostřednictvím dotazníkového online šetření, naposledy ve větší míře například v souvislosti s výše uvedeným internátním provozem. Jinak samozřejmě zjišťuje touto cestou spokojenost/nespokojenost rodičů s provozem MŠ.

Práce s dětmi s odlišným mateřským jazykem (OMJ)

Děti s OMJ jsou velice aktuální téma, které si vysloužilo i legislativní změnu (Vyhláška č. 271/2021 Sb.). Dnes platí, že pokud je ve třídě 4 a více dětí s OMJ, je možné žádat o podporu. Školky se samozřejmě s tímto problémem potýkají již dávno. V MŠ Líbeznice navíc dlouhodobě využívají podpůrné opatření 1. stupně, mj. vypracování plánu pedagogické podpory (PLPP). Ten není sice nutné vypracovávat povinně, ale pomáhá např. při mapování opatření, jež se v čase osvědčila.

Školka disponuje celou řadou nejrůznějších pomůcek, mnohé z nich, primárně určené například k logopedické péči či práci s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami, mohou posloužit i při vzdělávání dětí s OMJ.

V Líbeznicích pracují i s těmito dětmi individuálně. Je to nastaveno tak, že učitelka, která přichází na odpolední směnu, chodí o něco dříve a v této době se věnuje právě dětem s OMJ.

Třebaže se většinou v jiných mateřských školách klade důraz na to, aby se v jedné třídě nesešlo více dětí se stejným rodným jazykem, protože je to vnímáno jako kontraproduktivní pro učení se češtině, v mateřské škole v Líbeznicích nechávají tyto děti naopak zcela úmyslně ve stejné třídě. Děti se podle Martiny Podlipné cítí lépe, pokud mají kamaráda, který hovoří stejným mateřským jazykem. Domnívá se, že se takové dítě necítí tak odstrčeně - má možnost sdílet a udržovat svůj mateřský jazyk a kulturu, což přispívá i k jeho duševní pohodě. A takové zázemí pak může přispět a napomoci i k hladkému osvojování si českého jazyka.

Přechod dětí se SVP do základní školy – plány do budoucna

Legislativa bohužel neumožňuje konkrétní návaznost péče o děti se SVP mezi mateřskou a základní školou (nelze například předávat složku dítěte bez souhlasu rodičů). Koordinace proto bývá často složitá. Vzhledem k tomu, že Líbeznice nejsou tak veliké, přece jen mezi školou a mateřskou školou nějaká komunikace probíhá, školka tedy může v konkrétních případech poradit, protože děti dobře zná.

Podle ředitelky líbeznické MŠ Martiny Podlipné by bylo prospěšné, kdyby bylo možné v budoucnu v jejich zařízení založit třídu určenou právě pro děti se závažnými poruchami a s tím související potřebou intenzivnějších podpůrných opatření. Vzhledem k tomu, že na zdejší ZŠ mají dvě takové třídy, byla by tím zaručena kontinuita péče.

Ač by se mohlo zdát, že takovéto vyloučení z běžného kolektivu v mateřské škole není nejlepší řešení (ve třídě určené pro děti se závažnými poruchami se tyto děti nerozvíjí tak, jak by bylo potřeba, a případně stagnují), paní ředitelka až tak úplně nesouhlasí. Podle ní není ve třídě s 28 dětmi možné plně reagovat na potřeby dětí se SVP, obzvláště pokud se jedná o děti se závažnějšími a zároveň i různými diagnózami (vývojové poruchy řeči, poruchy autistického spektra, vývojové poruchy chování apod.) Ve speciální třídě MŠ by bylo pouze 12– 15 dětí a bylo by s nimi možno lépe a cíleně pracovat, doplňuje Martina Podlipná. Zároveň lze vždy všechny třídy v ročníku anebo i mezi ročníky pravidelně propojovat při společných školních aktivitách.

Více o školce: Motto školy: | Mateřská škola Líbeznice (mslibeznice.cz)

Tip:

Další informace o fungování MŠ Líbeznice se můžete dozvědět také v těchto článcích na webu Zapojmevšechny.cz:

Jak přistupovat k dětem se speciálními vzdělávacími potřebami - dobrá praxe z MŠ Líbeznice | Zapojmevšechny.cz (zapojmevsechny.cz)

Asistent pedagoga v mateřské škole – dobrá praxe MŠ Líbeznice | Zapojmevšechny.cz (zapojmevsechny.cz)

Mohlo by Vás zajímat

Začlenění žáků s podpůrnými opatřeními do školní družiny

Do poradny na webu Zapojmevšechny.cz přichází dotazy od rodičů i pedagogů. Některé otázky využíváme a odpovědi na ně zveřejňujeme v sekci Otázky a odpovědi, protože by se mohly hodit také dalším rodičům a kolegům pedagogům. Dnešní otázka se týká začlenění žáků s podpůrnými opatřeními do školní družiny. Platí i pro školní družinu, podobně jako pro školní třídu, odpočet za žáka s podpůrnými opatřeními? Kolik takových žáků může být do družiny přijato celkem? Více v textu.

Zobrazit další články